hardlopen

Hardlopen is al jaren een groeiende sport en de verwachting is dat de populariteit de komende jaren ook zal blijven toenemen. Was hardlopen vroeger nog voornamelijk een sport van prestatie gerichte wedstrijdatleten, tegenwoordig gaat het meer om gezond zijn, fit blijven en het moet vooral ook “fun” zijn.

De gezelligheid tijdens de loopbeleving staat steeds meer voorop en dat bewijst ook de toename bij loopevenementen waar het volbrengen heel vaak belangrijker is dan de gelopen tijd. Binnen AV Heerenveen wordt hier zeker in voorzien, door zowel voor de recreatieve loper als ook voor de meer prestatie gerichte of wedstrijdloper trainingen aan te bieden.

Hardlopen kan in vele facetten. Zo heb je natuurlijk de baanatletiek, waar ook de langere loopnummers in voorkomen. Denk aan de 3 en 5 km en de 10km. Deze discipline wordt voornamelijk beoefend door de wedstrijdatleten.

In de winter periode heb je de cross. Dat zijn loopjes tot maximaal 12 km op een bos parcours, onverharde (zand)paden met veelal ook wel wat heuveltjes. Dit kan op recreatief en wedstrijd niveau.

Meest populair is de wegatletiek. De afstanden in trimlopen of wedstrijden gaan van zeg maar 3 km tot een marathon en soms nog langer ( het zg. ultralopen) De wegatletiek is voor iedereen te beoefenen en er is een groot aanbod van loopevenementen. Deelname bij deze lopen staat meestal open voor zowel de wedstrijdatleet als ook voor de recreanten.

Een van de nieuwste vormen bij het hardlopen is de trail, waarbij de focus vooral ligt op het ontspannen, en onverhard lopen over langere afstanden in soms onherbergzame terreinen. Trails zijn in allerlei (berg en heuvelachtige) terreinen te lopen. Maar daarvoor moet je vooral naar het buitenland, maar tegenwoordig is er ook een divers aanbod in Nederland, waarbij vaak de mooiste natuurgebieden als decor worden gebruikt. De afstanden variëren van ca 10 km tot ultra afstanden rond de 120 km. 

Voor al deze bovengenoemde onderdelen van de loopsport, hebben we trainingsgroepen.